L’automobilística BMW ha encarregat a l’empresa catalana Ficosa, amb planta a Viladecavalls, la fabricació de 320.000 retrovisors interiors intel·ligents i connectats que portaran els seus models X5 al mercat japonès. Aquests retrovisors permeten al conductor pagar el peatge sense abaixar la finestra, com si fos un Teletac, i saber al mateix moment quant es paga. El mirall, desenvolupat en una aliança amb Panasonic, a més, dona informació al conductor de l’estat del trànsit i de tot el que hi vulgui incloure l’operador de la via, com, per exemple, si hi ha cues al peatge següent.

Retrovisors interiors / Ficosa
Aquests sistemes de retrovisors formarien part de l’anomenat cotxe connectat i intel·ligent que estan desenvolupant els fabricants d’automòbils, ja que pot interactuar amb la infraestructura i, fins i tot, amb altres vehicles. L’acord a què ha arribat Ficosa amb BMW té l’objectiu d’equipar amb aquest mirall les unitats que s’exportin al Japó del nou model X5. Així, entre el 2021 i el 2031 es preveu fabricar 320.000 unitats d’aquest model que portaran el retrovisor.
Els retrovisors s’implantaran al Japó perquè aquest país té un estàndard únic per a pagament a distància dels peatges. Actualment, no és viable a Europa, on cada estat té un sistema diferent i tampoc no hi ha un protocol únic de sistema de pagament.
El retrovisor intel·ligent, a més, va més enllà del que és un Teletac, ja que el sistema que utilitza aquest mirall és l’ETC 2.0 (Electronic Toll Connect), que permet enviar informació al peatge, però també rebre’n. El pagament del peatge es fa amb targeta de crèdit, que s’introdueix dins del retrovisor per una ranura lateral. Això permet que, a diferència del Teletac, no es vegi des de fora. El conductor, a més, pot gestionar els pagaments escollint, si té més d’una targeta, amb quina vol pagar cada vegada. I, fins i tot, si el mateix vehicle l’utilitzen diferents conductors, cadascun pot pagar el peatge amb la seva pròpia targeta.
D’altra banda, Ficosa ha estat l’encarregada de produir els primers miralls intel·ligents externs a l’Audi e-tron, el primer vehicle elèctric de la marca. Els retrovisors permeten veure l’entorn del vehicle a través de càmeres integrades als laterals de la seva silueta, amb l’objectiu de reduir els punts morts.
Ficosa és un proveïdor global de primer nivell dedicat a la recerca, el desenvolupament, la fabricació i la comercialització de sistemes avançats de visió, seguretat, connectivitat i eficiència per als sectors de l’automoció i la mobilitat. És present a 16 països d’Europa, Amèrica i Àsia, a través de fàbriques, centres de recerca i oficines comercials.