La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) ha publicat l’estudi Caracterització de les patents de les universitats catalanes i els centres CERCA a través de Compàs, la seva nova plataforma de coneixement. Per primer cop, ofereix dades sobre autoria femenina en l’àmbit de les patents. En el cas català, el 22 % del total de patents són generades per dones (dos punts per sobre del 20 % estatal i set punts per sobre del 15 % mundial). En l’estudi hi ha col·laborat l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB).

Caracterització de les patents de les universitats catalanes i els centres CERCA
L’objectiu de l’estudi Caracterització de les patents de les universitats catalanes i els centres CERCA ha estat analitzar la innovació tecnològica a través de les patents sol·licitades per les universitats catalanes i els centres CERCA. Per fer-ho s’han processat 12 milions de famílies de patents del decenni 2007-2016 indexades a la base de dades mundial PATSTAT (una família de patents agrupa totes les sol·licituds relacionades amb una única invenció).
En aquest període, el nombre de patents van disminuir a Catalunya, sobretot a partir de la crisi econòmica. Es van sol·licitar 6.289 patents, de les quals 760 (un 12,1 %) procedeixen de les universitats catalanes i 416 (un 6,6 %), dels centres CERCA.
Per sectors tecnològics, la química, la biotecnologia industrial i la producció d’energies alternatives lideren el rànquing de patents, tant d’universitats i centres de recerca com de la indústria catalana.
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) (341 patents) és la universitat que se situa en primera posició, seguida per la Universitat de Barcelona (UB) (149) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) (126).
Pel que fa als centres CERCA, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) ocupen les posicions capdavanteres en l’àmbit de ciències de la vida i de la salut. L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) se situen a les tres primeres posicions en l’àmbit de ciències i enginyeria. A més, s’han detectat 97 patents conjuntes entre els centres CERCA i les universitats.
Compàs és un espai de comunicació entre el sistema de recerca i innovació, el teixit empresarial i la comunitat educativa (cal inscriure’s de manera gratuïta a la plataforma). S’hi agrupa informació estratègica en diferents formats (notícies, informes, estudis, rànquings, indicadors…) per facilitar la presa de decisions i la definició de projectes.