El Fons Europeu de Desenvolupament Regional, a través del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, ha cofinançat la construcció i equipament d'un edifici per ubicar el nou Centre de Transferència en Processos i Tecnologies integratives (CTPTI) de l'Institut Químic de Sarrià (IQS), a través de la convocatòria de projectes singulars d’infraestructures impulsada pel Departament de Recerca i Universitats.

Vista exterior del Centre de Transferència en Processos i Tecnologies integratives de l'Institut Químic de Sarrià
El CTPTI és una infraestructura de recerca avançada i de transferència de tecnologia a la indústria per potenciar el desenvolupament tecnològic i la innovació del teixit industrial català. Les activitats que es duen a terme al centre promouen el desenvolupament de projectes de recerca d'excel·lència.
El cofinançament europeu ha permès construir un edifici de 1.150 metres quadrats, la dotació d'equipaments de laboratori i la posada en funcionament de les activitats de recerca i transferència de tecnologia amb la participació total d’11 investigadors, 4 d’ells de nova incorporació. El centre està organitzat en tres unitats operatives complementàries, especialitzades en diferents tecnologies avançades: una planta pilot de bio-processos, una unitat de processos químics en continu i un laboratori de materials avançats i nanotecnologies.
Actualment, el teixit industrial a Catalunya està format en gran mesura per petites i mitjanes empreses amb recursos força limitats per realitzar programes d’R+D+I. El Centre de Transferència en Processos i Tecnologies Integratives pretén incidir en aquesta situació amb l’impuls de projectes i aplicacions científiques que millorin la competitivitat i la sostenibilitat de les PIMES, col·laborant en el desenvolupament i la posada en el mercat de productes basats en nanotecnologia.
En paraules de la doctora Núria Vallmitjana, Directora de l’IQS Tech Transfer: “Disposar d’aquesta infraestructura, molt ben equipada amb instrumentació científica, ens permet afrontar reptes de la societat en els àmbits de la salut, el medi ambient i la seguretat industrial. El cofinançament FEDER han permès construir diverses àrees que fan possible treballar en el desenvolupament de materials avançats i nanotecnologia aplicada al sector biomèdic. Els espais i l’entorn del CTPTI conviden a la recerca en col·laboració i a la generació de sinergies que provoquen el naixement de nous projectes entre persones investigadores d’àrees complementàries.
Segons la doctora Vallmitjana, tot el treball científic i de recerca que s’hi realitza té un clar enfoc a les necessitats del nostre entorn, amb aplicacions realistes i innovadores per a que la indústria sigui capaç de fer-les arribar a les persones.
Aquest projecte és un dels beneficiaris de la convocatòria per a la realització de projectes singulars institucionals d’infraestructures d’R+D dels fons del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 atorgats pel Departament de Recerca i Universitats (abans Secretària d’Universitats i Recerca). El projecte de construcció i equipament d'un edifici per ubicar el nou Centre de Transferència en Processos i Tecnologies integratives de l'Institut Químic de Sarrià ha tingut un ajut FEDER de 1.245.931 € sobre un cost total subvencionable de 2.491.862 €.
L’objectiu d’aquesta línia d’ajut és promoure projectes singulars institucionals de construcció, adquisició, habilitació o ampliació d'edificacions per a infraestructures d'R+D que possibilitin l'atracció de talent i el desenvolupament d'activitats de transferència i valorització de coneixement.
Fotografia: Equipament del Centre de Transferència en Processos i Tecnologies integratives de l'Institut Químic de Sarrià