Josep M. Vilalta (dir.). Editorial UOC, 2019; 505 pàg. ISBN: 978-84-9180-374-4.

Com s’expressa a la perfecció en el subtítol, aquest llibre és una crònica dels fets que s’han esdevingut durant trenta anys a Catalunya en el camp de les universitats i la recerca científica i que han transformat el país. Des del 1985, quan es traspassen les competències en matèria d’universitats i de recerca, fins a l’any 2015. És un llibre que té la vocació de recapitular i ens permet valorar tot el que s’ha fet. El llibre ha estat escrit i dirigit per Josep Maria Vilalta i ha comptat amb la col·laboració de cinc autors més, professionals i experts, i amb les reflexions dels que van ser consellers d’universitats i recerca en el període 2000-2017.
Però no només és una enumeració de fets i actuacions exitoses, que també, sinó una crònica qualitativa escrita per alguns dels seus protagonistes directes. Es repassen les fites aconseguides durant aquests anys que han estat més determinants en la construcció del sistema universitari i de recerca català i els programes de referència i de cooperació institucional més eficients com ara ICREA, AQU Catalunya, les proves d’accés a la universitat (PAU), l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), l’AGAUR, o el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC).
El llibre està organitzat en quatre grans capítols. El primer analitza els principals àmbits d’actuació (la formació i la docència universitària, la recerca científica, la innovació i la transferència, la internacionalització del sistema i l’organització, recursos i gestió del sistema).
El segon capítol està escrit per cinc professionals i experts en cada tema i conté cinc anàlisis monogràfiques: “El sistema universitari català: un model compacte i competitiu” (Francesc Xavier Grau i Vidal), “Coordinació d’organismes i polítiques per a un sistema universitari de qualitat” (Claudi Alsina i Català), “Més de vint anys d’avaluació de la qualitat universitària a Catalunya” (Gemma Rauret Dalmau), “El sistema de centres de recerca CERCA” (Josep M. Martorell i Rodon) i “ICREA: els primers passos” (Salvador Barberà Sanchez).
El tercer capítol conté les reflexions sobre aquests trenta anys de polítiques d’universitats i recerca dels que en van ser consellers competents en aquestes tres dècades i també les seves propostes per al futur: Andreu Mas-Colell, Carles Solà, Joan Manuel del Pozo, Josep Huguet i Jordi Baiget.
Finalment, en el darrer capítol s’analitza el període 1985-2015 globalment, les grans tendències seguides i les claus dels èxits obtinguts, però també els dèficits i mancances que presenta actualment el sistema, uns de conjunturals i d’altres d’estructurals, i quins són els reptes que té plantejats.
Com diu el president Torra, en el pròleg del llibre, el posicionament del sistema universitari, dels centres de recerca de diferent naturalesa i d’altres estructures similars, en els darrers anys, a Catalunya, “ens ha de permetre ser un dels països protagonistes de la revolució del coneixement” i ha d’estar en el rerefons de l’actual Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC).
El llibre està disponible per al préstec i la consulta a la Biblioteca d’Universitats i Recerca.