El Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere del Govern de la Generalitat de Catalunya 2019-2022 conté les estratègies de transversalitat que garanteixen que totes les polítiques incorporin la perspectiva de gènere i de les dones.
El Pla aposta per una planificació estratègica centrada, per una banda, a consolidar els principis que han d’orientar l’acció política –uns principis que incorporen en la seva conceptualització la perspectiva de gènere– i, per una altra banda, a desplegar i posar en marxa les estratègies indispensables per fer que aquesta perspectiva impregni transversalment tota la política pública.
L’AGAUR està compromesa amb l’objectiu d’evitar qualsevol biaix de gènere en els processos d’avaluació. La base de dades es revisarà periòdicament per tal d’incorporar-hi més dones avaluadores. Així mateix, en els processos d’avaluació, es vetlla per tal d’aconseguir una participació equilibrada i intentar que mai sigui inferior al 40%. La revisió de les possibles mesures, criteris o accions que afavoreixin la igualtat de gènere en l’àmbit de l’avaluació científica es treballa constantment, entre altres, amb la participació de l’AGAUR a la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya.
“Es procura que a l’equip de persones avaluadores hi hagi una representació diversa pel que fa al gènere, la procedència geogràfica, el tipus d’institució, la distribució per edats, etc.” Punt 2.2 del Reglament del sistema d'avaluació
El 2015 es va desenvolupar un joc educatiu que divulga entre els més joves la figura de Dolors Aleu (1857–1913), metgessa catalana que va ser la primera dona llicenciada a l’estat espanyol. S’hi exposen les dificultats que teni
en les dones per accedir a la universitat, el context històric de l’època i altres temes de medicina adaptats per a estudiants de primària, en el marc dels carrers de la Barcelona de finals del segle XIX.L'any 2018 es va desenvolupar un joc sobre Creu Casas i Sicart (1913-2007), farmacèutica catalana, professora de la Universitat de Barcelona i la primera titular de la càtedra de botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona (1971-1983), guardonada amb la medalla Narcís Monturiol (1983) per la seva aportació decisiva al desenvolupament dels estudis criptogàmics.
Els jocs s’emmarquen dins la col·lecció de videojocs educatius Personatges en joc, que té com a objectius donar a conèixer personatges rellevants de la història de la ciència i la tècnica de Catalunya i fomentar les vocacions científiques entre els més petits.
En la 2a edició del concurs Científics en joc les escoles participants van haver de dissenyar un videojoc sobre una científica catalana. En la 3a edició, dedicada a la química, nou dones investigadores (d'un total de 19 participants) van protagonitzar els videojocs.
El concurs Científics en joc és un concurs de disseny de jocs obert a les escoles, pels cursos de 5è de primària. Cada escola pot presentar una proposta de joc sobre un personatge històric o actual rellevant en l’àmbit científic català. Durant la primera fase del projecte les escoles han de fer un treball sobre els elements que té un videojoc, prenent com a referència la col·lecció de videojocs “Personatges en joc”, i a partir d’un manual han de fer la seva pròpia proposta de videojoc, triar el personatge, descriure els aprenentatges del joc, la narrativa que tindrà, i la línia gràfica, etc.
Un cop fetes les propostes, en una segona fase, un jurat format per professionals del món de la divulgació científica i els videojocs seleccionarà les millors propostes presentades. El videojoc guanyador serà programat per alumnes de grau universitari de videojoc de la UPC de Terrassa.
Els Circuits! Passejades per la ciència i la història a Barcelona són una iniciativa que vol aproximar la història de la ciència i la tècnica de Barcelona. Són cinc propostes que tenen per objecte apropar els carrers i els personatges de la ciutat que han participat en la seva evolució científica i l’han impulsada. Un dels circuits està destinat a les Dones de ciència de la ciutat.
El Departament de Recerca i Universitats i l’Institut Català de les Dones, en el marc dels Premis Recerca Jove, cofinancen el Premi Reginó al millor treball de recerca en relació amb les dones i les seves aportacions a la societat. Els Premis Recerca Jove inclouen un reconeixement per al millor treball sobre les dones i les seves aportacions, així com el centre d’educació secundària que hagi destacat per haver impulsat l’interès en aquesta temàtica.
Pel que fa a la concessió de la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic per distingir les persones físiques que han contribuït destacadament a l'aportació de Catalunya en els camps científic i tecnològic, des de la DG Recerca es vetlla des del 2019 per aconseguir una representació paritària dones/homes en la composició de la llista de guardonats.
Cal esmentar que han estat diverses les científiques a qui ha estat atorgat el Premi Nacional de Recerca: Lourdes Ibáñez (2014) i Licia Verde (2018). Mentre el Premi Nacional al Talent Jove ha estat atorgat a les investigadores Núria López-Bigas (2011), Isabelle Anguelovski (2013), Nanda Rea (2017) i Sílvia Osuna (2019).
S’ha vetllat i es vetlla per tal que el web i totes les publicacions gestionades des de la Direcció General de Recerca, com ara el butlletí electrònic RECERCAT, no emprin un llenguatge sexista ni androcèntric, en sintonia amb les indicacions de la Guia d'usos no sexistes de la llengua en els textos de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, publicada l'any 2011 com a resultat de l'adaptació dels criteris publicats a l'opuscle Marcar les diferències: la representació de dones i homes a la llengua (2005) i al document Acord sobre l’ús no sexista de la llengua (2010). La guia conté recomanacions aplicables en els textos de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
Aquesta Guia per a la introducció de la perspectiva de gènere a la comunicació de les administracions públiques és una eina d’informació i sensibilització que recull i facilita recursos que hi ha a l’abast de les persones que emeten missatges des de les administracions públiques de Catalunya per poder avançar i impulsar una comunicació inclusiva, equilibrada i normalitzada pel que fa al gènere.
En la convocatòria d'ajuts per donar suport a les activitats dels grups de recerca de Catalunya (SGR 2017) van ser reconeguts un total de 30 grups de recerca que tracten qüestions relatives a dones i al gènere (7 reconeguts, i 23 reconeguts amb finançament), en els quals treballen un total de 192 investigadores i 117 investigadors. Els 23 grups reconeguts amb finançament rebran 1.511.906 euros durant el període 2017-2020.
L'apartat Dones i ciència del web del Departament de Recerca i Universitats fonamentalment té per objectiu contribuir a la visibilització de la tasca duta a terme en l'àmbit de la recerca per le s dones vinculades a la ciència i la tecnologia.
A banda de recollir les actuacions més destacades desplegades per afavorir la igualtat en l'àmbit de la recerca, el web mostra tot un seguit de recursos (documents i enllaços) relacionats amb la temàtica de les dones científiques i tecnòlogues. També cal destacar un apartat destinat a les dones que han propiciat l'avenç de la dona en el món científic al llarg de la història, tant al nostre país com més enllà de les nostres fronteres.
Al llarg del 2020 s'ha incorporat un nou apartat amb els Protocols contra l'assetjament i violència masclista de les universitats catalanes i s'ha publicat una nova edició de l'informe anual Indicadors Dona i Ciència.