El pla d’acció del sistema universitari per a la consecució de l’Agenda 2030 s'organitza en cinc dimensions: estratègia i governança, educació i docència, recerca i transferència, compromís amb la societat, i iniciatives de campus. Aquests àmbits es corresponen amb els quatre proposats per la International Association of Universities (IAU) en l'enquesta mundial sobre educació superior i recerca per al desenvolupament sostenible, i s'ha afegit un cinquè (el corresponent a estratègia i governança) d'acord amb el context del sistema universitari català. Cadascuna de les dimensions del pla d'acció s'articula en unes línies d'actuació que es concreten en un seguit d'accions, plantejades amb el doble objectiu, d'una banda, d'accelerar la incorporació de l'Agenda 2030 a les universitats catalanes i, de l'altra, enfortir el paper del sistema universitari de Catalunya en les diferents actuacions que abordin la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de Nacions Unides. En aquest sentit, les accions d'aquest pla es formulen en clau de sistema universitari com a conjunt, deixant a banda les iniciatives que ja s'estiguin realitzant o es puguin desenvolupar en futur de manera individual per les universitats catalanes.

- Estratègia i governança
- Educació i docència
- Recerca i transferència
- Compromís amb la societat
- Iniciatives de campus

Estratègia i governança
Aquesta dimensió s'incorpora per incloure tots els aspectes institucionals i polítics que poden promoure l’Agenda 2030. Inclou l’existència d’estructures, serveis o càrrecs que estan alineats amb els objectius de l’Agenda. També formen part d’aquesta dimensió l’existència de plans estratègics específics, la presència en àmbits com la política de qualitat, o la destinació de recursos específics a l’Agenda, per exemple.
Línies d'actuació:
- Incorporar l’Agenda 2030 i la ciència oberta als incentius o els reconeixements lligats als processos d’avaluació de la carrera acadèmica, de qualitat de les universitats i diferents programes universitaris, així com dels projectes de recerca i transferència i als grups de recerca.
- Impulsar mesures d’acció positiva per corregir la bretxa de gènere a la carrera acadèmica i les desigualtats que pateixen les dones.
- Incorporar l’Agenda 2030 i criteris de sostenibilitat al finançament de les universitats.
- Promoure i reforçar aliances amb altres sistemes universitaris, xarxes i espais de discussió.
- Crear un espai web propi del Pla d’Acció dins del web del CIC.
- Establir al CIC una comissió o un grup de treball permanent per fer seguiment del Pla d’Acció Agenda 2030.
- Elaborar un sistema d’indicadors adient i una memòria periòdics per al seguiment del Pla.
- Elaborar un sistema d’autoavaluació per a les entitats del sistema.
Accions:
- Incorporar l’Agenda 2030 als processos d’avaluació institucional dels centres docents.
- Crear un web per a l’Agenda 2030 en l’entorn del de la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR), que inclogui tota la informació sobre el Pla d’Acció, la seva evolució i seguiment, així com un apartat de publicacions i recursos útils per a la incorporació de l’Agenda 2030 a les universitats catalanes. Incloure un inventari de grups de recerca en funció del seu vincle amb els diferents ODS.
- Incloure l’Agenda 2030 i les activitats que hi estan relacionades a la informació, la documentació i el material promocional del sistema universitari català.
- Participar com a CIC en congressos, salons i altres fòrums presentant el treball conjunt.
- Difondre el treball conjunt aprofitant la presència en mitjans de comunicació.
- Participar en una nova edició de l’enquesta de seguiment de l’Agenda 2030 per a les 12 universitats catalanes.
Educació i docència
Es tracta d’una dimensió que respon a una de les funcions essencials de la universitat, i recull tota l’acció que integra l’Agenda 2030 en l’activitat docent: objectius, competències, metodologies i avaluació. Per tant, es refereix a la incorporació dels ODS en els graus, els màsters, els doctorats, i altres activitats docents universitàries. No es tracta només d’incorporar continguts, sinó també d’incorporar metodologies docents adequades perquè incideixin en la formació que ofereix la institució per a una ciutadania responsable socialment. També es refereix a un tipus d’aprenentatge competencial i transversal, potenciant l’esperit crític, la presa de decisions i la conscienciació ciutadana, que són competències inherents a l’Agenda 2030. I també es refereix a un aprenentatge basat en situacions i reptes reals, compatibles amb els ODS. En aquesta dimensió és bàsica la formació del professorat per poder-ho dur a terme i també el reconeixement d’aquesta activitat en el seu perfil professional.
Línies d'actuació:
- Afavorir la sostenibilització curricular (mètodes docents, competències, continguts, pràctiques) i els projectes d’innovació docent relacionats amb l’Agenda 2030.
- Promoure un sistema de reconeixements de la inclusió de la perspectiva de l’Agenda 2030 als treballs de final de grau (TFG), treballs de final de màster (TFM) i les tesis doctorals i altres treballs de recerca.
- Incentivar la formació en ODS del professorat.
Accions:
- Impulsar la incorporació de la perspectiva de gènere als programes formatius i fer-ne el seguiment, d’acord amb el Marc general per a la incorporació de la perspectiva de gènere en la docència universitària de l’AQU.
- Incorporar activitats formatives transversals en els currículums per a la millora de les competències en salut pública per als estudiants universitaris de Catalunya.
- Compartir les ofertes en formació en Agenda 2030 de les universitats catalanes i valorar l’oportunitat de fer una formació conjunta del professorat en Agenda 2030.
- Valorar l’elaboració d’una col·lecció de guies temàtiques per al professorat per facilitar la incorporació de l’Agenda 2030 en matèries o assignatures concretes.
Recerca i transferència
Aquesta dimensió fa referència a les altres dues missions essencials de la universitat. Ha d’englobar tota l’acció universitària que potencia una recerca dirigida a la consecució dels ODS i també els procediments i les metodologies inherents a la recerca i la transferència, de manera que siguin responsables socialment. Per tant, busca promoure una recerca aplicada, disponible i oberta. De la mateixa manera que en la dimensió anterior, és necessari un reconeixement professional i unes polítiques disposades al finançament de línies afins als ODS. També implica una connexió important amb agents polítics, econòmics i socials per dur a terme l'activitat de transferència necessària per a les dimensions econòmica, social i ambiental de l’Agenda.
Línies d'actuació:
- Promoure accions per a la inclusió de les fites dels ODS als ajuts per a projectes i grups de recerca i transferència.
- Avançar en ciència oberta.
- Promoure una transferència de coneixement més efectiva i explícitament vinculada als ODS.
- Promoure una divulgació científica més efectiva i explícitament vinculada als ODS.
Accions:
- Facilitar un suport general a la preparació de les propostes d’Horitzó Europa en els aspectes relacionats amb l’Agenda 2030.
- Contribuir activament en l’elaboració, l’aprovació i la implementació de l’estratègia catalana de ciència oberta.
- Treballar en una proposta de mesura de l’impacte social de la recerca i transferència de la universitat catalana.
Compromís amb la societat
En aquesta dimensió s'inclouen totes les línies d’acció que potencien la comunicació amb l’entorn, amb la societat. Recorda el retorn de les universitats a la societat que les nodreix, i fa visible l’obligació que la institució universitària escolti les necessitats de la ciutadania i la societat i, per tant, que consideri les expectatives i els reptes per donar respostes i assolir els ODS. Una relació amb els agents socials que ha de propiciar que la universitat mateixa sigui dinàmica i capaç de transformar-se per adaptar-se a un món canviant. En aquest àmbit, hi té una incidència especial l’establiment d’aliances, convenis, acords i xarxes compatibles amb alguna de les dimensions anteriors. És una dimensió que fa present i visible la societat a la qual es deu la universitat, així com que la universitat no pot assolir res per ella mateixa, en el sentit que és un actor més en un entramat de relacions i institucions, no una institució simplement generadora de coneixement i aliena a les necessitats de la ciutadania i del planeta.
Línies d'actuació:
- Promoure la formació continuada, no formal, i la sensibilització sobre l’Agenda 2030.
- Participar en xarxes i espais de discussió relacionats amb l’Agenda 2030.
- Fomentar accions específiques conjuntes (inclosa la sensibilització) per abordar els ODS (estalvi energètic, identitat sexual i de gènere, inclusió i diversitat, etc.).
- Promoure accions correctives de dinàmiques contràries als principis de l’Agenda 2030.
- Ajuts específics de cooperació i voluntariat relacionats amb l’Agenda 2030.
Accions:
- Proposar accions de sensibilització o formació conjunta sobre l’Agenda 2030 per a tot el personal de la universitat.
- Avançar en la normativa per a l’harmonització de la gestió acadèmica i l’acollida de persones refugiades o demandants d’asil a les universitats catalanes i analitzar la viabilitat de la seva aplicació en el cas de persones immigrades per motius econòmics, polítics i ambientals.
- Estudi per a una millor comptabilització dels recursos dedicats a les activitats acadèmiques a les mètriques de cooperació internacionals relacionades amb l’Agenda 2030 (AOD i TOSSD).
- Accions per a la promoció de l’educació superior a països socis de la cooperació catalana.
- Crear un equip especial per a la intensificació de la relació entre universitats, empreses i agents socials, per tal de fer actuacions conjuntes que contribueixin a implementar els ODS en tots els sectors de la societat.
Iniciatives de campus
Aquesta dimensió recull l’activitat per mostrar que la vida de la comunitat universitària als campus és compatible i respectuosa amb els ODS. Incorpora la part de gestió de campus alineada amb l’Agenda 2030 com ara la mobilitat, l'aprofitament de recursos, la gestió de residus, l'impacte ambiental, els espais inclusius o la compra responsable, entre d’altres, així com les iniciatives de divulgació i sensibilització de l’Agenda 2030, inclosos aspectes com el voluntariat.
Línies d'actuació:
- Incentivar accions conjuntes de les entitats del sistema per afavorir universitats més responsables i sostenibles (economia circular, consum responsable, eficiència energètica, mobilitat, restauració, etc.).
- Promoure que els contractes amb tercers assegurin els principis de l’Agenda 2030 (amb clàusules de treball decent, d’igualtat de gènere, socials, mediambientals i saludables).
- Incentivar accions conjuntes per a la promoció de la salut de la comunitat universitària.
- Incentivar accions conjuntes per a la comunitat universitària en àmbits com l'eficiència energètica, consum responsable, biodiversitat, mobilitat o diversitat funcional
Accions:
- Promoure licitacions conjuntes de subministraments en línia amb l’Agenda 2030 (consum responsable, energies renovables, restauració, etc.) i accions específiques que impulsin una compra pública responsable dels agents del sistema.
- Elaborar una proposta de clàusules estàndard per incorporar les licitacions conjuntes.
- Treballar per una bonificació del transport públic per a l’estudiantat universitari: recuperar el projecte de la T-Estudiant.
- Elaborar un estudi conjunt de les emissions de CO2 o petjada ecològica del conjunt de les universitats catalanes i fer-ne un seguiment de l’evolució.
- Impulsar l’articulació dels compromisos adoptats pel sistema universitari català en el marc del Pacte per a la Reforma Horària, acordats per la Junta del CIC el 9 d’octubre del 2020.
- Promoure una dieta saludable i sostenible als campus: disminuir l’adquisició de menjar ràpid o processat dins l’entorn universitari i tenir, com a mínim, un menú vegetarià i/o vegà per a cada servei de restauració dels centres de les universitats catalanes.
- Fer una diagnosi sobre l’estat de salut de la comunitat de les universitats catalanes.